Peste două săptămâni încep Zilele Sfântu Gheorghe, ediţia 32


În Anul Copiilor, sărbătoarea orașului acordă o atenție specială celor mici. Ediția a 32-a a Zilelor Sfântu Gheorghe se va desfășura între 24 aprilie și 11 mai, şi se suprapune parţial cu Campionatul Mondial de Hochei pe Gheață – Divizia 1/A.

Conceptul din acest an a fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă susținute în foaierul Teatrului „Tamási Áron”, de către viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe – Sztakics Éva, coordonator de programe – Knop Ildikó, directoarea Casei de Cultură „Kónya Ádám” – Damian Diana, coordonatorul weekendului de festival – Dancs Zsolt și purtătorul de cuvânt Erdély András.

Sztakics Éva a împărțit oferta Săptămânii Culturale în trei mari categorii: „Am încercat să acoperim întreaga scenă culturală românească: am acordat o atenție deosebită artiștilor și interpreților locali; o a doua categorie este reprezentată de artiștii maghiari din Transilvania; iar, bineînțeles, vom avea și un număr important de artiști români, în atragerea cărora un rol important l-a avut Annamaria Popa, directoarea Teatrului Andrei Mureşanu”, a declarat viceprimarul.

Ea a prezentat pe scurt programul Săptămânii Culturale și a subliniat, printre altele, că dirijoarea Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, care va susține concertul de deschidere pe 24 aprilie, Anna Ungureanu, este originară din Sfântu Gheorghe, la fel ca managerul ansamblului, Emil Pantelimon.

Programul complet al Săptămânii Culturale din cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe, cu toate detaliile și prețurile biletelor, este disponibil la următorul link: https://bit.ly/4jh3D0G

Directoarea Casei de Cultură „Kónya Ádám”, Diana Damian, a declarat că, începând de vinerea trecută, publicul poate achiziționa bilete pentru evenimentele culturale din cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe 2025. Una dintre cele mai importante noutăți ale ediției cu numărul 32 este introducerea abonamentelor la un preț redus și accesibil pentru trei dintre spectacolele Săptămânii Culturale: 26 aprilie, ora 19:00 – Maria Stuart – Teatrul Maghiar de Stat din Cluj; 5 mai, ora 19:00 – Simfonia cuvintelor și a sunetelor – cu Kubik Anna și Erdős Róbert; 6 mai, ora 16:00 – Lumânările adevărului – Teatrul Național din Târgu Mureș, Compania Tompa Miklós. Toate spectacolele au loc în sala mare a Teatrului „Tamási Áron”. Preț abonament: 160 lei, adică o economie de 60 lei față de preţul biletelor individuale. Abonamentele se vând într-un ritm alert – grăbește-te să-ți rezervi locul!

Biletele pot fi achiziționate online pe site-ul eventim.ro sau fizic, de la Casa Municipală de Bilete din Piața Libertății nr. 1. Programul casei de bilete este de luni până miercuri între orele 08:00 și 16:00, joi până la ora 17:00, iar vineri până la ora 15:00. Elevii, pensionarii și posesorii de card pentru familii numeroase pot beneficia de bilete reduse, însă doar personal, la casa de bilete, pe baza unui document justificativ. Stocul de bilete cu reducere (20% din locurile disponibile) a fost deja epuizat pentru concertul de deschidere, spectacolul „Lumânările adevărului” al Teatrului Tompa Miklós din Târgu Mureș și spectacolul „Maria Stuart” al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj.

Organizatorii au pregătit un program special și pentru cei mici, cu numeroase spectacole dedicate copiilor. Teatrul de Păpuși Cimborák va susține atât producții proprii, cât și spectacole invitate – în total zece reprezentații, potrivite pentru toate vârstele.

Copiii vor avea parte și de două concerte de familie: Mozsikácska – aniversarea a 10 ani de activitate, precum și un concert educativ pop-rock, care le oferă celor mici ocazia de a descoperi marile hituri ale deceniilor trecute într-un format interactiv.

Prețul biletelor este de 10 lei pentru spectacolele Teatrului Cimborák și 15 lei pentru spectacolele invitate. Programul complet al reprezentațiilor de teatru de păpuși, însoțit de descrieri detaliate, este disponibil pe site-ul oficial al evenimentului.

Săptămâna viitoare, pe 14 aprilie, începe înscrierea oficială pentru unitățile de alimentație publică, proces care va fi gestionat de Asociația Unităților de Alimentație Publică din Sfântu Gheorghe.

„Vom putea primi un număr similar de aplicanți ca în anii trecuți, doar cu câteva locuri suplimentare. Anul acesta, licitația va fi înlocuită de o înscriere deschisă, în cadrul căreia dorim să acordăm prioritate întreprinzătorilor locali”, a explicat Diana Damian.

Directoarea Casei de Cultură a adăugat că, începând de luni, regulamentul privind ocuparea spațiilor și apelul de înscriere vor fi disponibile pe site-ul www.zilelesfantugheorghe.ro.

Responsabilul programelor de pe Scena Principală, Dancs Zsolt, a prezentat line-up-ul festivalului din weekendul principal al Zilelor Sfântu Gheorghe.

Vineri, 9 mai, de la ora 17:45, va deschide seara trupa US. (fostă Slágerebbje), formată din elevii Liceului de Arte „Nagy István” din Miercurea Ciuc, coordonați de profesoara de canto Dobos Krisztina. Cu șase instrumentiști și cinci soliști, vor aduce pe scenă hituri cunoscute și piese originale.

De la ora 19:30, urmează trupa Vama, fondată de Tudor Chirilă după destrămarea formației Vama Veche în 2016. Chirilă este cunoscut și ca actor și jurat la Vocea României.

Seara va fi încheiată de la ora 21:30 cu un super concert susținut de una dintre cele mai populare trupe din Ungaria: Valmar, formație cu zeci de milioane de vizualizări pe YouTube.

Sâmbătă, 10 mai, programul începe de la ora 17:00 sub eticheta Made in Sepsi Youth, cu patru trupe locale: NeonHaze, Metro Line, PKW și Day by Day.

De la ora 19:30, urcă pe scenă Andia (Diana Constantin), cunoscută ca solistă a proiectului DJ Project, cu hituri proprii care în ultimii au adunat peste 100 de milioane de vizualizări.

De la ora 21:00, vine rândul trupei Intim Torna Illegál, formată acum 15 ani, să animeze publicul.

Finalul serii va fi un adevărat street party, cu un DJ Set susținut de Robert Georgescu & DJ White. DJ White este alter-egoul nocturn al lui Nagy Szabolcs, realizator la Sepsi Rádió, care a creat coloana sonoră pentru numeroase producții internaționale. Alături de Robert Georgescu, vor aduce remixuri de hituri maghiare, românești și internaționale, într-o atmosferă de petrecere urbană autentică.

Duminică, 11 mai, de la ora 17:30, pe scenă urcă Selfish Murphy, una dintre cele mai active trupe transilvănene pe scenele din Europa de Vest.

De la ora 19:00, va concerta trupa de parodie muzicală Irigy Hónaljmirigy, care ironizează tot și toate cu umor irezistibil.

De la ora 21:15, invitatul special al serii este Gipsy Kings by Diego Baliardo, celebri pentru hituri ca Volare și Bamboleo. Trupa provine dintr-o familie de muzicieni catalani care și-a dus tradiția muzicală din tată în fiu, cucerind topurile din întreaga lume.

Seara și festivalul se vor încheia cu un foc de artificii, programat la ora 22:50.

Coordonatoarea de programe, Knop Ildikó, a subliniat că evenimentul păstrează structura deja consacrată: pe lângă Săptămâna Culturală și concertele de pe Scena Principală, vor avea loc târgul meșteșugarilor, Curtea Vinului, Orașul Copiilor, Aleea ONG-urilor, festivalul de muzică stradală, iar artiștii locali vor urca pe Scena Comunității. Baza tineretului va fi amenajată în curtea fostei fabrici de țigarete, iar Scena Comunității va rămâne în Parcul ’56.

„Am ținut cont de feedback-ul primit anul trecut și am reorganizat spațiile orașului în funcție de acestea” – a explicat Knop Ildikó. Aleea ONG-urilor va porni din parcarea fostului hotel Bodoc și va oferi posibilitatea gratuită de prezentare pentru organizațiile non-guvernamentale. Sunt așteptați și întreprinzători locali care, deși nu vor putea vinde, își pot prezenta produsele și serviciile.

Înscrierile pentru Aleea ONG-urilor se vor deschide luni, 14 aprilie, iar condițiile de participare și regulamentul vor fi disponibile pe site-ul oficial al Zilelor Sfântu Gheorghe.

Peste două sute de meșteșugari s-au înscris la târgul de profil, dintre care aproximativ 180 vor avea ocazia să își expună produsele pe strada Kós Károly, pe tronsonul cuprins între Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” și fosta fabrică de țigarete. Pe baza experiențelor anterioare, organizatorii vor amenaja spații de relaxare, iar la capătul de jos al străzii va fi amplasată o zonă de tip street food.

Curtea Vinului va fi amplasată, la fel ca anul trecut, în Curtea cu ruine, în vecinătatea Muzeului Național Secuiesc. Anul acesta, zona va fi extinsă, iar oferta gastronomică va fi mai diversificată.

Scena Comunităţii rămâne în Parcul ’56. Este de menționat că sâmbătă după-amiază revine pe această scenă festivalul Outsider Music Fest, cunoscut pentru spiritul său deschis și incluziv.

Orăşelul Copiilor va fi dedicat, anul acesta, tematicii meșteșugurilor (atât tradiționale, cât și moderne), iar activitățile se vor desfășura în Parcul Elisabeta și în grădina Muzeului. Ca urmare a feedbackului primit, programul de funcționare va fi prelungit cu o oră față de anii anteriori.

Baza tineretului, The Base, va funcționa și în acest an în curtea fostei fabrici de țigarete. Tinerii organizatori pregătesc un program variat, cu conferințe, dezbateri și concerte.

Tot în incinta fostei fabrici de țigarete va fi inaugurat, pe durata Zilelor Sfântu Gheorghe, Centrul Proiectelor Culturale Europene.

Site-ul oficial al evenimentului, www.zilelesfantugheorghe.ro, este actualizat constant și oferă descrieri detaliate ale spectacolelor, informații de context despre artiști și alte detalii utile. De asemenea, noutăți sunt disponibile și pe paginile oficiale de Facebook și Instagram ale Zilelor Sfântu Gheorghe.