Made in Sepsi ArtBrunch este un program unic la nivel local şi care este organizat în premieră anul acesta la Zilele Sfântu Gheorghe. Acesta le oferă doritorilor o degustare a scenei de artă contemporană din Sfântu Gheorghe prin vizitarea atelierelor unor artiști. Vizitele în grupuri mici oferă ocazia de a cunoaște artiștii într-un mod mai informal, de a intra în dialog cu aceștia și de a înțelege cum creează, ce materiale și ce metode folosesc.
În timpul ArtBrunch, artiștii vor oferi gustări, ceai și băuturi vizitatorilor, care vor putea purta o discuție mai informală cu ei. Acesta este motivul pentru care am ales să urmăm modelul „brunch” al întâlnirilor de dimineață târziu, în timp ce întâlnirile de după-amiază oferă posibilitatea de a lua o masă mai modestă seara. Degustările oferite în ateliere au fost susținute de sponsorii noștri.
Participarea la ArtBrunch este gratuită, dar este necesară înscrierea, care se poate face urmând acest link, locurile fiind limitate. La fiecare vizită de atelier se pot înscrie maximum 10 persoane, cu excepția întâlnirii Magma, unde putem găzdui maximum 20 de persoane. În cadrul evenimentului final al vizitei de atelier a artiștilor din Sfântu Gheorghe (joi, 27 aprilie, de la ora 19:00), va fi expusă câte o lucrare de la fiecare dintre artiștii vizitați. Acest eveniment nu necesită înscriere prealabilă.
Program:
Luni, 24 aprilie
11:00 – sculptorul Vargha Mihály (strada Ciucului)
17:00 – sculptorul Petrovits István (strada Dealului)
Marţi, 25 aprilie
11:00 – artistul textilist Simó Enikő
17:00 – pictorul Nicu Barb (blocul 105)
Miercuri, 26 aprilie
11:00 – artiștii plastici Miklóssy Mária, Albert Levente și Éltes Barna (strada Cimitirului)
18:00 – artiștii plastici Izsák Előd, Koter Vilmos și Vetró Bodoni Barnabás (Baji) (Spaţiul expoziţional MAGMA)
Joi, 27 aprilie
19:00 – expoziție pop-up cu lucrări ale artiștilor participanți. Locaţie: Centrul de Artă din Transilvania (strada Oltului, nr. 2), sala de expoziții de la parter.
Artiștii
Din 1990, Vargha Mihály (1961) a fost angajat și apoi director al Galeriei „Gyárfás Jenő” a Muzeului Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe. Din 2007 este director al Muzeului Național Secuiesc. Lucrează de multe ori cu piatră, dar mai ales cu lemn, cu materiale „găsite” în natură, în șopron. Asamblează, sculptează piese care au deja un trecut bogat și le transformă în opere de artă uneori antropomorfe, idolatrice, alteori amintind de totemuri minimaliste.
Petrovits István (1945) este sculptor și profesor de sculptură la Liceul de Arte „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe din 1990, unde a lucrat până în 2009. A realizat sculpturi de mici și mari dimensiuni, plăci, sculpturi publice și se simte la fel de bine lucrând cu lemnul, piatra și bronzul, dar și cu aluminiul, ceramica și betonul armat. Lucrările sale publice înfățișează marile figuri ale istoriei Transilvaniei și Ungariei. Lucrările sale non-figurative sunt în principal sculpturi mici, în timp ce lucrările sale mai recente sunt sculpturi portret și reliefuri cu o abordare modernă.
Simó Enikő (1943), artist textil și scenograf, a fost designer textil la fabrica de textile Târnava din Mediaş între 1968-70, iar între 1971-2000 a fost designer de păpuși și decoruri la Teatrul de Păpuși Arlechino din Brașov, până la pensionare. Este un artist multigen și multitehnic. Pe lângă lucrările sale textile, creează picturi, grafică unică și sculpturi spațiale. Lucrările sale sunt caracterizate de o abordare constructivă a imaginilor textile construite, combinând textilele, de obicei panglica, cu alte materiale.
Nicu Barb (1979) este pictor, absolvent al Universității de Artă „George Enescu” din Iaşi, iar din 2013 este membru fondator al Asociației Lakóca din Sfântu Gheorghe. A participat la numeroase expoziții personale și de grup și tabere de artă în Spania, Germania, Slovacia, Ungaria și România. Conform manifestului său artistic: „…nimic altceva nu contează decât bucuria de a crea. Ca adept al eclectismului, pentru mine nu contează tendințele și trendurile, ci onestitatea și libertatea artistică totală. Emoțiile sunt mai importante pentru mine decât conceptele, iar eu văd tehnica ca pe un teren de joacă fără reguli”.
Miklóssy Mária (1940) este pictoriță și graficiană, care a predat desenul la Liceul de Arte „Plugor Sándor” din 1971 până la pensionare. Arta ei se înscrie bine în limbajul formal internațional, sintetizând lecțiile avangardei europene de la începutul secolului și insuflându-i o aromă specifică est-central-europeană. Picturile ei, deși sunt în limbajul clasic al unei perioade artistice anterioare, sunt poate o reprezentantă instinctivă, dar caracteristică Transilvaniei, a unei atitudini creative care se înscrie în tendințele contemporane și poate fi considerată o așa-numită expresie a artei feminine.
Albert Levente (1959) este un artist autodidact și fotojurnalist pentru cotidianul Háromszék din Sfântu Gheorghe. Din 1986, expune în mod regulat grafică mixtă, instalații și picturi la expoziții naționale și internaționale. Opera sa artistică este caracterizată de o utilizare și asociere inspirată, liberă și sensibilă a materialelor. Formele abstracte și culorile puritane ale picturilor, graficii și ansamblurilor sale modelate, suprafețele sale rustice, semnificațiile culturale din utilizarea materialelor modulate cu accente arhaice sunt mesaje contemporane.
Éltes Barna, pictoriță și sculptoriță, a predat la Liceul de Arte „Plugor Sándor” în perioada 2008-2014, iar din 2015 este manager de colecții la Muzeul Național Secuiesc. Modul de viață tradițional asumat în mod voluntar și apropierea de natură determină temele, utilizarea materialelor și a instrumentelor din lucrările sale. Multe dintre sculpturile sale publice pot fi găsite atât în țară, cât și în străinătate.
Izsák Előd (1980) cercetează și creează în domeniul intermedia. El investighează zonele periferice ale creării de imagini și ale exprimării artistice a stimulilor vizuali.
Lucrările lui Koter Vilmos (1982) au fost expuse în diverse țări, inclusiv în India și la Bienala Geumgang din Coreea de Sud. Prin lucrările sale, el explorează și investighează în mod critic aspecte ale vieții sociale și politice și problemele lumii noastre de zi cu zi prin intervenții și acțiuni de artă publică, performance-uri, instalații, artă video și grafică.
Vetró-Bodoni Barnabás (1977) se definește ca mediator artistic, co-fondator și timp de trei ani colaborator artistic al Spațiului expozițional de artă contemporană Magma, producător de fanzine, ateliere de creație, designer de instalații, fondator și editor al emisiunii radiofonice Talking Eyes (2015-). Realizează proiecte grafice pentru Biroul de Imagine al orașului.
Organizatori: Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Casa de Cultură „Kónya Ádám”, Centrul de Artă din Transilvania, Spațiul Expozițional de Artă Contemporană Magma, Teatrul „Andrei Mureșanu”, Institutul Liszt Sfântu Gheorghe.
Sponsori: IndiVino, Brutăria Diószegi, Bertis, Choco Pack, Tribel FF.